Χρόνια νοσήματα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFE-mail

 

Τα πέντε συνηθέστερα Χρόνια Νοσήματα

Στατιστικά αναφέρονται οι πέντε πιό συχνά εμφανιζόμενες χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια, που ειναι οι παρακάτω:

Παχυσαρκία

Αρκετοί θεωρούν τα παχουλά σκυλιά τους χαριτωμένα αλλά τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τεράστια και συνδέονται και με άλλες σοβαρές παθήσεις όπως αρθρίτιδα, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτης.

Αν και το 60% των ιδιοκτητών αναφέρει ότι προσέχει το βάρος του σκύλου του το κάνει μόνο με βάση την εμφάνιση που αν και είναι καλός οδηγός δεν είναι αρκετό αφού χρειάζεται και ζύγισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

(Στις ΗΠΑ 1 στα 5 σκυλιά και γάτες είναι υπέρβαρο και η παχυσαρκία αποτελεί πια επιδημία στα κατοικίδια εκει).

 

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα, φλεγμονή των αρθρώσεων, επηρεάζει τα σκυλιά όπως και τους ανθρώπους. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις αρθρώσεις, πόνο και περιορισμό στην κίνηση του ζώου.

 

Μερικά από τα εμφανή σημάδια της αρθρίτιδας στους σκύλους είναι η μείωση της δραστηριότητας, ακαμψία όταν στέκεται, χωλότητα, μείωση μυικής μάζας, περίεργος διασκελισμός και διστακτικότητα στο να πηδήξει ή να ανέβει σκάλες, ενω στις γάτες τα σημάδια ειναι λιγώτερο εμφανή και διακρινονται μονο στην μειωμένη κινητικότητα ή αλλαγές στην συνηθη συμπεριφορά ή δραστηριότητα.

 

Νεφρική Νόσος

Από όλα τα προβλήματα των νεφρών που εμφανίζονται σε ζώα το ποιο συνηθισμένο είναι η χρόνια νεφρική νόσος, όπου η λειτουργία των νεφρών σταδιακά μειώνεται με το χρόνο κάτι που σημαίνει ότι τα άρρωστα ζώα δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα μέχρι να επέλθει σημαντική ζημιά στα νεφρά.

Στατιστικα φαίνεται οτι προβλήματα νεφρων παρουσιάζονται συχνότερα στις γάτες.

Η αιτία της ασθένειας παραμένει σχετικά άγνωστη (αν και πρέπει να τονίσουμε ότι περιπου 30-35% των ζώων με αυτό το νόσημα έχουν και περιοδοντίτιδα)  και δυστυχώς τα σημάδια είναι κοινά με πολλές άλλες αρρώστιες ή περιπτώσεις αφού περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, μείωση της όρεξης και βάρους, εμετό και κακή αναπνοή.

 

Θυρεοειδής

Μία ορμονική διαταραχή που επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους σκύλους (υποθυρεοειδισμός) και τις γάτες (υπερθυρεοειδισμός). Όσο αφορά τους σκύλους και τον υποθυρεοειδισμό, οπου στατιτιστικά πάσχει 1 στα 200 σκυλιά, ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες με αποτέλεσμα την μείωση στον μεταβολισμό τους.

Κάποια από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στους σκύλους είναι η αυξημένη υπνηλία και κούραση, η γρήγορη αύξηση βάρους, η αναζήτηση ζεστασιάς (καλοριφέρ κτλ), η ξηρή επιδερμίδα, η απώλεια τριχώματος και η αλλαγή χρώματος και η σκλήρυνση του δέρματος στα σημεία που έπεσε το τρίχωμα.

Στις γάτες ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται με μείωση βάρους, διάρροια, έμετο, αυξημένη όρεξη, αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, ανησυχία, λιπαρό τρίχωμα.

 

Καρδιακά Νοσήματα

Τα καρδιακά νοσήματα αφορούν προβλήματα στο μυ ή στις βαλβίδες της καρδίας. Τα συμπτώματα είναι λίγα αλλά οι συνέπειες σημαντικές. Οι κτηνίατροι μπορεί κάποιες φορές να ανακαλύψουν καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια μία απλής εξέτασης ενώ άλλες φορές χρειάζονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ή εξοπλισμός.

Αν και για μία ακόμα φορά τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε πλήθος περιπτώσεων καλό θα ήταν να προσέχονται σημάδια οπως:

-περίεργη κούραση

-δυσκολία στην αναπνοή

-βήχας ή και χάσιμο των αισθήσεων.

 

Μερικά είδη καρδιακών παθήσεων μπορούν να αποφευχθούν αν διασφαλιστεί οτι τα ζώα (ειδικώτερα οι γάτες) λαμβάνουν την απαραίτητη διατροφή για την αντιμετώπιση της πάθησης. Γι΄αυτό οι ιδιοκτητες των ζώων αυτών που τρέφουν τα ζώα τους με σπιτικές τροφές θα πρέπαι να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους για να βεβαιωθούν οτι η διατροφη που παρέχουν ειναι κατάλληλη για την πάθηση του ζώου.

Καρδιακά νοσήματα παρουσιάζονται τρεις φορές περισσότερο στοὐς σκύλους απο ότι στις γάτες

 

Με βαση τα παραπάνω ειναι εμφανές οτι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης η  έλλειψη προσοχής ή παρατηρητικότητας απο πλευρας ιδιοκτήτη, ή η παραμέληση των ζώων μας μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά χρόνιων νοσημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

 

source http://stateofpethealth.com

Τα πέντε συνηθέστερα Χρόνια Νοσήματα

Στατιστικά αναφέρονται οι πἐντε πιο συχνά εμφανιζόμενες χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια,  που είναι οι παρακάτω:

New layer...
< >

Video

http://youtu.be/3ID3Hv6oSPc

Gallery

περισσότερα...

Κομμωτήριο

Κομμωτήριο

Το κομμάτι αυτό ειναι στα καλά χέρια της κας Χριστίνας που ειναι καταπληκτική στον τομέα του καλλωπισμού, στο grooming, και στην παρουσίαση των τετράποδων φιλων μας. Λούσιμο, κούρεμα και χτένισμα συμφωνα με...

Gallery

περισσότερα...

Διάφορα

  ΒΡΕΘΗΚΕ                                               ΧΑΘΗΚΕ ...

Υπηρεσίες

περισσότερα...

Παραμονή

Παραμονή

Υπάρχει πρόβλεψη για την σύντομη παραμονή και παρακολούθηση μικρων φυλών, ωστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια ενόχλησης ή ασθένειας, να γινουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να εφαρμοστουν οι...

Υπηρεσίες

περισσότερα...

Που θα μας βρείτε

Που θα μας βρείτε

Το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ευελπίδων 68 και Ηγουμενίτσης  1, στην Βούλα.   Γιατην καλύτερη εξυπηρέτησή σας και τον προγραμματισμό των επισκέψεών σας μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ στα τηλέφωνα: 210-8953957 και 210-8954764 τις εργάσιμες...

Υπηρεσίες

περισσότερα...

Αντιπαρασιτικά

Αντιπαρασιτικά

  Τα αντιπαρασιτικά χρησιμοποιούνται τόσο για την απομάκρυνση ήδη υπαρχόντων παρασίτων όσο και για την προστασία απο παράσιτα που ελοχεύουν. Τέτοια παράσιτα ειναι διαφόρων κατηγοριών και είτε απλώς ενοχλούν το ζώο με...

Υπηρεσίες

περισσότερα...